Vo Veľkom evanjelickom kostole budú v nedeľu dva koncerty donských kozákov

14.12.2011 Bratislava

Bratislava 14. decembra (TASR) - Veľký zbor donských kozákov s dirigentom Ivanom Šallijevom opäť vystúpi na koncerte Vianočný spev pre život 2011 vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave. Hosťom donských kozákov bude Chrámový komorný mužský zbor Spasiteľ z Jekaterinburgu.

\"Keďže o tento koncert pre Nadáciu výskum rakoviny je aj v tomto roku veľký záujem a prvý koncert v nedeľu 18. decembra o 16.30 h je už takmer vypredaný, uskutoční sa podobne ako vlani a predvlani v ten istý deň aj druhé predstavenie o 19.00 h s rovnakým programom,\" informoval TASR Ján Juráš, manažér nadácie aj občianskeho združenia Ars ante portas, ktoré tieto koncerty organizujú.

Návštevníci obidvoch koncertov na štvrtú adventnú nedeľu si budú môcť vypočuť pravoslávne spevy, ruské ľudové piesne a vianočné piesne. Slávnostnú atmosféru oboch vystúpení umocnia členovia Chrámového komorného mužského zboru z Jekaterinburgu. Niektorí speváci sú členmi obidvoch súborov.

Veľký zbor donských kozákov, ktorý založil ataman Peťa Chuďakov v roku 1981, je jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete. Krásne hlasy tenoristov i basistov fascinovali už tisícky divákov v mnohých štátoch Európy aj Ameriky. Na Slovensku zbor účinkuje už takmer pravidelne. Donskí kozáci mali koncerty nielen v Bratislave, ale aj v Trenčíne, Trnave, Nitre, Leviciach, Myjave, Košiciach, Prešove, Svidníku, Humennom, Kežmarku, Žiline i vo Východnej.

Zbor má v repertoári okrem pravoslávnych spevov aj operné zbory a, samozrejme, ruské a ukrajinské ľudové piesne so sprievodom ruských ľudových nástrojov, ako sú bajan, balalajka či gitara. Zbor má sídlo vo Viedni pod názvom Bolschoi Don Kosaken.

Koncert ruských umelcov je venovaný Nadácii Výskum rakoviny. Hlavným cieľom nadácie je podporiť a propagovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach - základný, translačný a klinický výskum s cieľom využitia výsledkov v medicínskej praxi. Aktivity nadácie prispievajú k tomu, aby sa nádorové ochorenia stali opakovane liečiteľné a aby laická aj odborná verejnosť akceptovala onkologickú vedu a výskum ako neoddeliteľnú súčasť boja proti rakovine, priblížil význam nadácie Juráš.
 

Vyberte región

mark